Volejte zdarma

800 Reklam

Nejprve vytočíte 800
a pak podle písmen na
svém telefonu 735536

Článek je převzatý z deníku DNES, který vyšel 18.1.2012, popisuje výrobu a instalaci nerezové reklamy na první základní školu, která nese jméno Václava Havla

Termín stihneme

18.01.2012 - Napsali o nás

Jak za měsíc přejmenovat základní školu

Poděbrady. Dnes je to měsíc ode dne, kdy Václav Havel zemřel. A na fasádě základní školy v Poběbradech, která se dosud jmenovala na Valech, už pevně drží nápis s jeho jménem.

„Myslím si, že je to na zápis do české knihy rekordů“, říká starosta Poděbrad Ladislav Langr. Přejmenování školy je složitý proces, ale město a škola to dokázaly zařídit obdivuhodně rychle.

Pár dní po Havlově smrti, 21.prosince, měly Poděbrady naplánované zasedání zastupitestva. Zastupitelé toho využili a rozhodli, že po Havlovi, který v Poděbradech na konci čtyřicátých let studova na Koleji Jiřího z Poděbrad a který tam v roce 1990 převzal čestné občanství, pojmenují jednu ze dvou základních škol. Ta druhá je přitom Masarykova.

Důležité dokumenty pak město získalo během čtyř dnů – od 3. do 6.ledna. Nebylo jich málo: souhlas Dagmar Havlové, souhlasy krajské školní inspekce, Středočeského kraje, dvou odborů ministerstva školství a také certifikát s podpisem ministrova náměstka.

„Každý orgán přitom na vydání souhlasu má lhůtu třicet dní. Myslím, že to je neskutečně vstřícná součinnost. Jak se říká, kdo rychle dává, dvakrát dává,“ řekl starosta.

V telefonu bylo ticho. Pak řekli: Nápis stihneme

Píšou na budovy, ale nejsou to sprejeři. Nápisy od nich totiž majitelé objektů chtějí. Výrobce „písmen“ z Jinců na Příbramsku dal podobu novému jménu základní školy v Poděbradech. Jméno Václava Havla odhaluje škola dnes.

Kdo vyrobí kovový nápis Základní škola Václava Havla a stihne to do čtrnácti dnů ? Odpověď začali hledat lidé ve vedení Poděbrad na počátku ledna při hektickém shánění všeho nutného pro přejmenování Základní školy Na Valech. Škola se dnes stane první a jedinou školou pojmenovanou po Václavu Havlovi.

Návrh nápisu vypracoval poděbradský architekt Ivan Sobotka. Lidé z radnice pak zavolali do firmy, která nedávnou jeden nápis pro Poděbrady tvořila. „Řekli jsme, že to potřebujeme za čtrnáct dní. Na druhé straně aparátu bylo chvíli ticho a pak odpověděli: Ano, uděláme to,“ řekl včera starosta Poděbrad Ladislav Langr. Dvacet pět písmen z kovu vyrobili a v pondělí večer na přůčelí školy instalovali pracovníci firmy Světelná Reklama Hrkal a Greiner z Jinců v okrese Příbram. Ne, nápis není světelný, pětadvacet centrimetrů vysoká písmena provedená v jedné odnoži fontu Helvetica jsou vyrobena z broušeného nerezu.

„Vyrábíme nápisy už od roku 1976, takže nějaká zkušenost a pružnost tady je, říká k horké zakázce z Poděbrad Jan Hrkal. Řemeslo převzal po otci. „Jsme už druhá generace Hrkalů, která se nápisy zabývá. Můj otec pracoval po Podnikem služeb a po revoluci se osamostatnil,“ vysvětluje Hrkal

Nápis z Jinců zdobí třeba Kongresové centrum v Praze, firma vyrábí nápisy a loga pro automobilky, autosalony, obchodní řetězce. Nedávno vyrobili třeba barevný nápis Google pro pobočku firmy na pražském Smíchově.

Základ písmen pro nové jméno školy řezali v Jincích laserem a plastická , ze zadní strany otevřená písmena pak sestavovali ručně. Každé z nich váží skolo půl kila a na škole vytvořila nápis dlouhý 13,6 metru.

„Václava Havla si vážím, byl jsem rád, že se k nám taková zakázka dostala. Nechci o ní ale mluvit jako o nejvýznamnější, věnovali jsme jí stejnou péči jako jakékoliv jiné zakázce, „říká Hrkal.